torsdag 31 december 2009

GOTT NYTT ÅR

Happy new hund!!! Ja då nalkas ett nytt år....och sista meningen för detta året. Kram på er alla

GOTT NYTT ÅR

Ja då nalkas ett nytt år....och sista meningen för detta året. Kram på er alla

tisdag 29 december 2009

LISA & MALVA

Visst är dom fina mor och dotter, en bild från julafton som min man Henry tagit. Suck varför får aldrig jag så fina bilder

måndag 28 december 2009

JULAFTON OCH MELLANDAGAR

Ja nu har julafton varit och jag har inte skrivit på ett par dagar. Viken trevlig och skön jul vi har haft Henry och jag. Firade julafton för första gången hos min bror Andreas hans fru Lisa med dotter Malva i deras nybyggda hus i Falsterbo. Tomten dillade om Facebook, tummen upp eller ner??? Mycket trevligt sällskap från Lisas sida av släkten och med mycket god mat. Kvällen avslutades med vuxenjulklappsutdelning som var riktigt lyckad. Idag tog jag och Tindra en promenad i regnet till Marianne men där var ingen hemma, det blev en trevlig och givande promenad som vanligt. När jag och Tindra kom tillbaka bestämde Emma, Emil och jag att vi skulle rida från Lövestad hem till oss i Klasaröd och hämta min sulkyn en sträcka på ca en mil fram och tillbaka. För Emil undrade hur det var att köra häst och vagn. Sagt och gjort så red vi iväg alla tre. Väl framme spände vi för sulkyn för Memeliz med Solomita på släp och Emma ridandes på Rut. Det var så trevlig att köra Memeliz vilket jag inte gjort på något år hon gick så bra frammåt med spetsade öron och med glädje fast vi fick punktering.

onsdag 23 december 2009

ALMA FYLLER ETT ÅR IDAG

Lilla Alma fyller ett idag höll nästan på att gLömma lilla stumpan. GRATTIS BÄSTA FLICKA OCH TILL ALLA DINA SYSKON

söndag 20 december 2009

OM MAN GÖR DET MAN VILL HINNER MAN INTE DET MAN SKA

Ett bra uttryck som jag myntade idag, känner att gör man det man tycker är roligt så hinner man inte alla måsten, men det är Ok. Sitter och gör iordning och sorterar i min secure disk som Henry har varit vänlig att införsakaffa till mig, tänk vilken förödelse att bli av med alla bilder och dokument pust. Var ute och promenerade med Tindra idag igen. Halt på gatorna så vi fick stötta varandra så gott det gick. Hon hade lite bråttom idag men tyckte det gick bra ändå. Igår fick min gamla 24:åring Solomita dra in en hösilagebal i hagen då det var så högt med snö att det inte gick att köra in den i hagen. Då alla stod och försökte skotta fram sina bilar går det bra att använda sina kära nordsvenskar att ta sig fram med. Lite bilder från i förrgår då vi tränade att gå över presening viket hon inte hade något problem alls med, duktig som vanligt. Men jag kan väl vara lugn det kommer väl något tokryck framöver, undrar varför jag tror det?

tisdag 15 december 2009

PRESENING/PLASTPÅSETRÄNING

I går träning hos Marianne, tränade en metod som heter: Learning to Play the Seven Games that Horses Play av Pat Parelli. http://www.todayshorse.com/Articles/LanguageofHorses.htm Tränade även att det var ok att beröra hästens alla delar, först med hand sedan med knuten plastpåse längst ut på spöt som senare vecklades ut och även slogs mot marken runt hästen, det gick förvånansvärt bra. Tänkte för mig själv har Tindra levt ett tidigare liv då hon förstår och lär sig så lätt? Vilket hon ju har då hennes uppfödare Anna gjorde en fantastisk grundläggande träningen med henne innan hon kom till oss. Samma dag fick Tindra katten Sten på ryggen för första gången utan någon större reaktion. Marianne började med julens bestyr i paddoken, att slå in sin häst som ett paket (presening) saknades bara tejp och snöre och Loka var så duktig. På hemvägen promenerade vi ner till "världsmetropolen Lövestad city" gick till bankomaten där Tindra skulle upp för trappan så jag fick säga; -Ja nog är du duktig men här får du väl ge dig lite och backa, det är ju jätteroligt att hon nu följer mig överallt.

lördag 12 december 2009

FÖDELSADAGSBARNET BENNHAGEN

Får återkomma med bilder från kalaset i morgon. Här kommer ett försmak på födelsedagsbarnet

onsdag 9 december 2009

INGEN HÄSTTRÄNING IDAG

Idag har jag inte tränat med min häst Tindra, stor abstinens, för det har blivit så trevligt att vara ute hela dagar och arbeta på med dessa fantastiska djur på ca 500kg, att bara få dem dit man vill med ömsesidig hänsyn, respekt och ödmjukhet som bara djuren verkar visa och förstå, de är så kravlöst. Det är ju svårt att ibland bara få bra "lydnad" på sin man. Fick bilder idag på Tindras mamma Docka och hennes matte Anna, från deras träning i Tranås, de hade anordnat en skogskörningsdag med att dra timmer. Fotograf Maria Thor

tisdag 8 december 2009

ANGÅENDE JULGRANEN OCH VÄXTHUSEFFEKTEN (EN PARADOX)

Jag kikade ut genom dörren i morse och där stod grannen och plockade in sina sommardäck i boden, jag kunde inte låta bli att fråga -Förbereder du för julen. Appropå julen, hur många skall ha en riktig gran inne i år? Man behöver inte vara dum i ROTEN för att förstå att en gran växer ett antal år för att nå TOPPEN, för att sedan fällas, stå och dö i dåligt vatten över julen OCH sedan kastas ut. Prata om att hushålla med resurserna. Det finns många sätt att uttrycka sig på, ett exempel är att jorden blir en Påskö. http://www.djingiskhan.com/wordpress/?p=14 Läs och fundera över denna fängslande historia. En gran x antal hushåll = ex antal döda granar. Till den skaran tillhör jag själv, det är bara att konstaterande att jag inte själv är så duktig på att sortera ditt & datt, men en riktigt fin julgran kommer inte in i vårat hus nä jag ska ha min förädlade petroliumprodukt av fosilt material som troligtvis består av fler träd än jag skulle lyckas avverka på en listid. GOD JUL ÖNSKAR JAG EDER ALLA

måndag 7 december 2009

DET FINNS VIKTIGA SAKER I LIVET SOM ATT VARA FASTER

Det finns en liten tjej i mitt liv på två år och som betyder väldigt mycket för mig hennes namn är Malva (klicka på hennes namn & dra i listpilen under bilderna) jag är hennes gudmor och faster. Vi bor en bit ifrån varandra så vi träffas inte så ofta. Men när det händer får hon all våran uppmärksamhet. Hon är ett sådant barn som man förr kallade för A-barn, de som satt på semperförpakningarna (partisk). Det finns väl inget mer bedårande som när de sträcker ut sina armar för att bli upplyfta och kramade. NU TILL ÅRETS JULKLAPP: Det kommer en ny människa till jorden 2010 i maj tror jag, vars namn är August. Här kommer en bild på honom han är Malvas lillebror, så spännande

HEMMA PÅ VÅR GATA I STAN...

Detta skulle ju vara en sida med mina egna bilder men inser att så blir inte fallet. Speciellt nu när min Nikon är på plåsterhuset. Jag satt och gick igenom (hur man nu både kan sitta och gå igenom något i svenska språket) utforskaren och hittade denna sagolika bild som min man Henry fotograferat eller tagit, en bild på vårat hus med tillhörande väg (varför säger man tagit en bild) Är den tagen ur tiden. Tänkte skriva mitt skrivna språk men det är ju inte bara mitt, det är vårt men just dessa är mitt skrivna språk fast det är inte jag som har kommit på det. Men den som kom på ordet vet nog inte om det, men alla vi andra använder det. Skämt och sido en rolig händelse idag var när Marianne mockade, hon hanterade gödelgrepen som värsta pizzabagare svingade opp lortarna i luften och fångade dem snyggt och prydligt på grepen utan spån, som jag skarttade.

söndag 6 december 2009

TVÅ NYA VÄNINNOR

Jag kan inte nog skriva om hur bra det går med Tindra, vilken tur att jag inte upptäckte det tidigare, hur roligt det är att jobba med en unghäst. Då hade jag antagligen stulit hennes tid att få vara föl. En annan trevlig upptäckt är att jag har fått två nya väninnor. Anna i Linköping, Tindras underbara uppfödare som bor alldeles för långt borta. Och så har vi gulliga Marianne som jag nämnt tidigare, vi träffas så ofta det finns tid och utrymme med vårt gemensamma intresse HÄSTAR. Det är så trevligt med nyfunna vänner. Nu till något helt annat nämligen mat: På menyn idag blev ett paket Barillas Penne Rigatte kokas i 11 min. Nötfärs med soltorkade tomater i olja som mixas ner med grovhakad paprika och lök i en stekpanna Ej att förglömma den viktiga kryddan SPISKIMMIN Kan beskrivas som smaken av kryddblandningen man häller i tacos. Ner i en braspanna med Penne och blanda i köttfärsen, gratinera med mozzarella och permisan Grana Pad. Michelangelo som finns att köpa på Konsum för ett överkomligt pris på 149:-/Kg Säger bara mums.

VACKRA TINDRA 19 månader

EN HELT OVANLIG DAG SOM ALLA DAGAR I MITT LIV (Fotograf Henry von Platen)

Nu är vi inne i december med lite bilder från dagens övningar. Började med promenad på en kilometer till Marianne. Väl där tränade vi longering i skritt och trav. Tränade backa med pekfingret pendlande fram och tillbaka samtidigt som grimskaftet gungar i samma takt, väldigt svårt men Marianne finns alltid där som en hjälpande hand. Så fort hon bara gjorde en antydan till back slutade jag att "vifta" med grimmskaftet. Mycket duktig häst som förstår sin förvirrade matte. In och träna "stå i spilta" med lite gott hö, Ture (Mariannes föl född i år) kom också in då ville Tindra vända sig men se de gick inte. Där fick man snällt stå kvar och lugna sig. Vi pimsade lite med dem för att sedan släppa dem lösa i paddocken. Ture körde föltuggning på högsta nivå och lade sig nästan ner när han träffade Tindra, wow hade aldrig sett en sååå tydlig föltuggning. Tindra var snäll men lite lägga öronen bakåt samtidigt som båda var jättenyfikna på varanndra. Avslutade med lite käk i spiltan igen sedan dags att traska hem.