lördag 3 juli 2010

STACKARS HÄSTAR & LITE OM BETT

Konstigt att någon skulle vilja sätta dessa flugskydd  på sina hästar, de borde ju bli fel signaler, hmm kanske sätta de arga ögonen på den räddaste hästen i flocken undrar om den hade fått bättre självförtroende?
I motsats till  de som köper dessa, så försöker jag AVMASKA min häst.


Kolla in fler hemska ögon på http://funnyflymask.com/home.html
Undra hur de andra hästarna hade reagerat?

Funderat lite över mina kunskaper om BETT och vad vi stoppar in i hästens mun, har hittat följande:

                                                               bild från ridkonst
        

 
Texten nedan kommer från HIPPSON

Kan inte gå på tygeln
Om man ska hårddra det så kan inte alla hästar gå på tygeln. De kan till exempel vara för trånga bakom ganascherna, eller ha en rejäl underhals som gör att det inte riktigt ser ut som i TR när de arbetar "på tygeln". De kan fortfarande arbeta korrekt under ryttare, utefter sina förutsättningar, men det gör att det blir svårt att beskriva "gå på tygeln" med millimeterprecision, som det gärna görs i debatten om hästens form.

- Man vet så mycket att om man förkortar halsen så hämmar man bakbensaktiviteten. En öppen hals, där hästen inte blir störd, ger den största steglängden. Sedan måste man fånga upp och ge hästen ett lätt stöd, säger Anders.

Betslingsproblem eller gymnastikproblem?
Tillsammans med Torbjörn Lundström, klinikchef på Djurtandvårdskliniken i Söderköping, tittar Anders mycket på betsling och han förespråkar att man växlar sin betsling med jämna mellanrum för att minska risken för skador i hästens mun. Dessutom är det viktigt att bettet passar hästens anatomi.

- På 1800-talet hade man speciella munmätare, det kanske inte vore så dumt att ta upp det igen, säger han.

Samtidigt är det så att många betslingsproblem egentligen är gymnastikproblem, att hästen inte använder sina bakben och sin rygg. När den sedan blir lösgjord försvinner problemen i munnen. I sådana fall spelar det ingen roll hur många olika bett man prövar. Ofta kan det bli lite bättre i två veckor, sedan återkommer problemen eftersom hästen fortfarande inte är genomarbetat och lösgjord.

- Hästen bestämmer om bettet funkar och instruktören måste kunna läsa hästens reaktioner, säger Anders.

Alla hästar får skador i munnen
I princip alla hästar får någon gång skador i sina munnar av bettet. Det finns studier på hästar som visar att 80 procent har sårskador i munnen. Och det är ingen skillnad på om hästen rids av en duktig professionell ryttare eller en skogsmulleryttare, de får skador ändå.

- Det viktiga är att vi är medvetna om att vi inte kan stoppa metall i munnen och dra åt nosgrimman utan att det händer något, säger Torbjörn Lundström.

Både han och Anders rekommenderar att man växlar mellan ett ledat bett, ett oledat bett och ett bettlöst alternativ på sin häst. Att bara rida bettlöst är inte optimalt, även de hästarna uppvisar nämligen skador i sina munnar.

- Om man har tre alternativ som man varvar minskar skaderisken med 50 procent, säger Torbjörn.

Hästar ska inte heller tugga på bettet, utan mjukt suga på det.

- Inget däggdjur mår bra av att tugga på metall, säger Torbjörn.

Parerstänger
För några år sedan var de så kallade Myler-betten väldigt populära, men både Anders och Torbjörn anser att de oftast har för stora portar och att bettet viker sig runt lanerna. Bettet trycker mot tungan och hästen försvarar sig då genom att lägga tungan på fel sida och vips så trycker bettet direkt på lanerna. Det blir tryckskador och i förlängningen vävnadsdöd i hästens mun, vilket ger sår.

På hopphästar och jakthästar kan man ibland behöva bett med parerstänger, helt enkelt för att få bettet att ligga stilla i munnen. Bett med stor tungfrihet ger ofta tryck på lanerna. När det gäller nosgrimmor så föredrar Anders den gamla hederliga remontgrimman. Om hästen kryper bakom bettet så kan man hissa upp grimman och fästa tömmen i ringarna, tipsar han om.

Hästtandläkare
Från och med 2010 blir det lättare för oss hästägare att hitta väl utbildade hästtandläkare. Det finns många bluffar på marknaden. Till och med utbildade personer med diplom och titel kan sakna kunskap på just den här punkten då många gamla skolor inom området fortfarande lever kvar.

Nu inför SLU, jordbruksverket en legitimation som man måste ha för att få arbeta med djurtandvård. Kan personen i fråga inte visa upp den här legitimationen är det ingen man ska anlita. Personer som jobbar utan den här legitimationen kommer att bötfällas enligt lag. En lista över djurtandläkare med den här legitimationen kommer att komma upp på SLU´s hemsida i början på 2010. Under tiden är man välkommen att kontakta Torbjörn med vad helst för frågor! http://www.djurtandvardskliniken.se/

Visste du att
- När vi stoppar in ett bett i hästens mun påverkar vi hästens tuggsystem
- Man ska inte behandla (raspa) friska tänder om inte behov finns. Då kan man störa hästens möjlighet att äta på ett naturligt sätt
- När hästen sväljer finns det inget utrymme kvar i munnen för ett bett - värt att notera !
- Det är mycket vanligt med tryck och klämskador på hästar. 70 % av alla ridhästar har någon form av påverkan i munnen pga av bett, nosgrimmor och händer enl studier gjorda av Tandläkare Torbjörn Lundström, Djurtandvårdskliniken, Söderköping för några år sedan

- Bakom framtänderna i hästens mun finns en punkt som när den berörs är en utlösande reflex för hästen att gapa (föra upp fodret bak i munnen där det ska malas sönder genom ett malande fram och tillbaka där stråna krossas/mals sönder och finfördelas innan de ska sväljas ner) Med ett bett i munnen så kan denna reflex utlösas och därmed störa vår kommunikation via bettet med hästen

- När Du provar ett nytt bett, sätt aldrig på nosgrimman och dra åt hårt, utan låt hästen prova och anpassa sig till bettet och se på hästens reaktioner först innan du sätter nosgrimma på plats o spänner åt

- Nosgrimman är som ett stöd som ska hålla bettet på plats och se till att bettets funktion optimeras. Den ska aldrig spännas åt för hårt utan endast stödja bettet i dess funktion. (2 fingrar från kindben o nedåt och 2 fingrar innanför är en bra tumregel)

- Du kan halvera antalet skador i munnen om Du har 2-3 bettalternativ och byter flera gånger varje vecka.
Glöm inte detta faktum. Det gäller alla hästar oavsett ålder och utbildning. Det är skönt att ibland slippa helt - välj därför även gärna ett bettlöst alternativ som passar just din häst
Av http://www.bombersbits.se/valjabett.html

Att hitta rätt bett till sin häst kan vara svårt. Det är många saker man bör tänka på.

Här följer några tips på vad som är viktigt för hur man lyckas med utmaningen att hitta rätt bett till sin häst!

Använd alltid milda bett (som din häst tycker) i den mån det går. Vid behov kan man alltid använda ett bett med annan (starkare) inverkan på hästens mun om det skulle behövas för korrektion eller tävling, men aldrig under för lång tid. Gå alltid tillbaka till mildare bett igen när resultat uppnåtts. Vad som är skarpt för en häst kan uppfattas som milt och skönt för en annan - och kom ihåg - ett bett är aldrig skarpare än ryttarens händer !

En lös ring på bettet ger snabbast eftergift och direktverkan på bettet och därmed en omedelbar lättnad inne i munnen på hästen vid eftergift. Hästen kan också enklare lyfta mundelen med tungan för att avlasta tryck inne i munnen vid behov

En fast ring på bettet ger ett bra stöd och en jämn fördelning av tryck vid mungipan. Marginellt långsammare och något styvare än en lös ring när eftergiften gives. En fast ring gör att bettet ligger mer still i munnen och mundelen kan inte lyftas upp och manipuleras av hästen lika lätt. Bra om hästen är känslig i mungiporna och känslig och kanske orolig.

En parerstång som sidostycke ger en bra tryckfördelning över en längre yta i mungipan samt ett stöd vid sväng och tygeltag. Bettet kan ej glida in i munnen

Hävstångsbett bör användas med kedja eller bettrem under hakan (bit strap: som en kort smal deltatygel) annars blir hävstångsrörelsen större och bettet därmed skarpare

Även korta skänkel bett eller bett med ringar bör ridas med kedja eller med en sk bit strap för att balansera bettet (minska sidostyckets hävstångsavstånd) och undvika att det glider åt sidan eller in i munnen

En sk skumrem kan också med fördel användas för en ännu bättre anpassning av ett Pelham eller ett Kandar

 Variationen av utrustning — rätt bett, anpassat träns och en fin hand är nyckeln till en fin mun hos Din häst

3 kommentarer:

  1. Jag kör på postkandar med kedjan fäst lööst i första öglan. Vet att jag lika gärna kan köra med tränsbett men tryggheten i att jag kan ta tag i henne om det skulle behövas, gör mig till en lugn och avsappnad kusk. Jag behöver endast röra lillfingret så lyssnar hon. Har aldrig behövt använda "hävstångseffekten" på henne.
    Men som sagt, hon suger på bettet och dreglar...Rider gör jag på 3-delat, provade med bettlöst men då hamnade vi i skogen...helt efter hennes vilja.

    SvaraRadera
  2. De enda BETT jag har råkat ut för i stor omfattning är MYGGBETT. De sitter inte alltid där de borde eller känns bekväma.

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...