söndag 31 oktober 2010

TINDRA PÅ VINTERFÖRVARING - NYA DELMÅL

Då var Tindra hemma igen för vinterförvaring som M så roligt uttryckte det.
Nästa delmål blir skaklar sk. inkörningsskaklar som är fast ihopsatta baktill, lite längre och bredare än de vanliga. Då repdraglinorna och släpan var ok känner jag att med fasta skaklar skall vi träna att det tar emot om man svänger eller vänder helt om och vibrationerna som blir i selen från skaklarna.
Skall befästa stillastående bättre och öka tiden allteftersom.


Har även ätit upp sig för att klara den kalla & blåsiga vintern i Skåne
 då det endast finns ett utestall att tillgå.



Får ju inte glömma att skriva upp att hon även fått sin andra Butiloism vaccination den 27/10 som en liten ängel sponsat mig med.
Den tredje och sista i omgången grundvaccination, om en månad.

Lastningen hade jag gått och funderat på, vad skall jag göra om hon inte vill gå upp i transporten då hon varit lite tveksam de sista lastningarna och mycket riktigt så stannade hon längst upp på lemmen. M sa att NU TRÄNAR vi lastning. Med M gick hon in i släpet och vi disskuterade om hon inte skulle lastas ur igen, hm tänkte jag för mig själv och kom med den korkade idéen att vi gör det när hon kommer hem. Ingen lysande idee då mina gammelhästar är hemma och gnäggar på Tindra när hon kommer, att då lasta ur och sedan in igen. M rätt "som vanligt" om tålmodighet... Så det var bara att lasta ur och fram med mig vid grimmskaftet och inga problem hon gick rakt in. HURRA VAD JAG VART GLAD.

Nu har hon gått hemma två dagar och det är dax att ta i med mjukvantarna snart.

Och igår blev alla plintarna i våg och på rätt ställe så när som på millimetern, OCH JAG ÄR SÅ GLAD FÖR DET,  är det någon som har provet att gräva plinthål så förstår ni vad jag menar. Jag vet att det finns jorborr men inte hos mig när det som mest behövs.

onsdag 27 oktober 2010

REGN REGN & ÅTER REGN

-Jag gillar Anneli  

Sissela Benn i ny dramakomedi - I Anneli

Ena stunden blyg och försagd. I nästa stund skamlöst ärlig. Det är Anneli i ett nötskal. Hon är 26 år och jobbar på kafé Majsans corner, spelplatsen för dramakomedin I Anneli. Sissela Benn slog igenom för ett par år sedan som tonårstönten Filippa Bark. Nu är hon tillbaka i tv-rutan i rollen som Anneli.Gillar skarpt


Idag skulle jag ta hem Tindra, men tiden räcker inte till riktigt. Till Ystad och hämta kohudsmatta till Stålnacke och sedan hem för att stryka deras gardiner som jag tvättat igår, de ska ha storfrämmande till helgen och är oförmögna att göra en del saker för tillfället. Skulle kört Kristina Stålnacke till vårdsentarlen för influensaspruta men det sköt vi upp.

Grannen kom och frågade om jag kunde hjälpa han att tömma det sista i hans hus, han som tidigare i sitt liv kört runt och hämtat upp dödsbon hade ju inte precis lite saker i huset så nu är en del av det hemma hos mig.
PUST nu ser här ut som värsta LOPPIS-varuhuset och jag vet inte var jag skall börja "sortera".

Imorgon kommer en kille från Göteborg och kikar på min BMW som jag ska sälja, skulle kommit idag men så ringde han i sista minuten och sa att han kommer imorgon.

Ja ja aldrig blir det riktigt som man tänkt sig.

Men imorgon har vi spikat att Tindra kommer hem oavsett väder.

En glad nyhet är att Anna från Linköping Tindras uppfödare kommer till Skåne i november och då ska vi...
ja det får jag berätta då.

tisdag 26 oktober 2010

MÖTE FÖR FRAMTIDA "HÄSTKURS"...

God morgon kära läsare!
Fick ett glatt besked från Lauritz.com att mina trähästar som jag visade er för några dagar sedan här på bloggen har ett värde på ca 4000:- så nu åker de med in till Malmö.


 Det är ju så här jag vill att det ska se ut,,,men det är en lång väg kvar sakta sakta.

...I eventuell ledarskap, kör och inkörning som önskemål, Mats T stod för ett trevlig sammankomst om hur det tänkbart kan läggas upp. Det bjöds på god fika och roligt att så många slöt upp. Det ser vi fra emot.

Blev träning med Ture och Tindra igår där vi gick över presening och hästarna gick "under" presening. Backa in i bommarna och över bommar. Gick bra och tindra känns avslappnad. Snart skall hon hem och då vat jag några "tanter" och grannbarn som blir glada.

Innan jag for iväg med Marianne så kom Ivan med sin vove som har sovit här inatt för besök hos vet i Sjöbo

Han har fått bulor på hela kroppen som kommer och går????? Får se vad vet. säger. Sedan är det Malmö som gäller för att hjälpa mamma till tandläkaren.

Mimmis

lördag 23 oktober 2010

POTATISEN GRÄVDES UPP

Ja då var det dax att plocka upp potatisen ur marken, bättre sent än aldrig, fina röda potatisar som skall avnjutas imorgon tillsammans med något gott. Äpplena ligger kvar på marken, har inte hunnit kratta upp dem ännu och nu är det inte många äpplen kvar i trädet. Skönt!


Ja det är ju trevligt att någon ställer sig framför vagn frivilligt och till och med nästan står och sover.
21-åriga Memeliz vill kanske säga mig något?
 -Du matte när ska vi ut och köra vagn, jag är redo.

Vackra flicka som varit med mig så många år, börjar bli grå i pannan.

Mor till Memelis 25-åriga Solomita smaskar i sig dagens skörd av äpplen.
Undrar hur det gick för Marianne som troget ställer upp som funktionär vid olika tävlingtillfällen trots förkylning och ruggit väder, hoppas hon överlevt dagen. Marianne och jag kall diskutera Tindras hemkommst till mina andra två flickor, snuttan kommer att sakna sitt sommarkollo med alla fina vänner hon haft där i sommar.

Sist men definitivt inte minst, vindskyddets plinthåll är snart klara, två kvar.
Uträkning av plinthålen med hjälp av pytagoras sats för att få det vinkelrätt.



Pythagoras sats innebär att i en rätvinklig triangel så är summan av kateternas kvadrater lika med hypotenusans kvadrat. Uttryckt i variabler innebär det detta:
LaTex: a^2+b^2=c^2 
där a och b är katetlängderna och c hypotenusans längd. Detta är sant i alla rätvinkliga trianglar.
Omvänt är alla trianglar som uppfyller Pythagoras sats rätvinkliga.

PUST tur jag fick hjälp!

fredag 22 oktober 2010

TRÄHÄSTAR

Idag har Tindra vilat eller vad hon nu har gjort. :))
Mina trähästar som är två prototyper till karusellhästar och helt olika varandra skall nu in på auktion. De är såå fina med "riktiga" sadlar. Får se vad de inbringar.
Talade en lång stund med Tindras uppfödare Anna och det var ett givande samtal om framtida planer.
I morgon om vädret tillåter så blir det fortsättning på vindskyddet.

torsdag 21 oktober 2010

TINDRA FÖR SLÄPAN/KÄLKE

Idag sken solen och beslutade mig att åka till Tindra för att spänna henne för släpan/kälken. Backa skulle hon inte alls i stunden men efter att ha visat vem som bestämde så backar hon snällt och stod fint, så vi kunde sätta fast draglinorna/repen. 
Smack smack och hon gick fint iväg, körde lite vänster och högervarv, travade gjorde vi med och det kändes sååå härligt. Stannade där vi startade och spännde av linorna. Tömmkörde några varv och så back in i linorna igen och spännde för igen.
Så tog vi en kort runda i båda varven med skritt , trav blandat med halter och tillbaka där vi började.
Tror ni jag är lycklig?


Det är som att vara nyförälskad när det går så bra och då kameran är trasig så får ni hålla tillgodo med "gammla" bilder från i höstas.

***
Den här hittade jag på nätet och visst skulle det vara superbra att ha en sådan när jag inte har någon traktor men väl en snart inkörd häst att ta in balarna i hagen med, fungerar ju som ett snurrande hjul.

Här kommer bilder på mitt nya vindskydd......

....Skämt och sido visst är det fint, nä men det det blev två plinthål till idag till vindskyddet. För snart är den kalla, blåsiga och regniga vintern säkert på väg till Skåne.

I natt kikade jag ut genom fönster och såg hur första snöflingorna föll!
Neeejj! Inte snö än!!

Jag skulle ju klippa gräsmattan och kratta upp de sista äpplena, ta in cykeln och trädgårdsmöblerna...
...nåväl snön la sig inte utan solen kom som sagt, skönt var det då kan jag skjuta på de jag tänkte ett tag till. :))

onsdag 20 oktober 2010

HOVSLAGAREN KOMMER

Idag kommer hovslagaren och skall verka Tindra. Känns alltid skönt att få det gjort. Här kommer några fina bilder som Henry tagit när vi var i smedjan. Håll till godo.




Jessika smider planer









Fia-lotta blir fin i sina nya skor

söndag 17 oktober 2010

NANCY MED SINA BARN PÅ BESÖK

Nancy och hennes söta barn kom på besök i lördags och hennes dotter Hanna hade beställt pannkakor. Så här stektes pannkakor så det stog härliga till. Åts på längden och tvären på kvällen så blev det creps med champinjonstuvning i med "ett" glas rött vin. Det var nästan två år sedan vi sågs så det var roligt att sitta och snacka in på småtimmarna.
På förmiddagen bar det iväg till Marianne för att släppa ihop Ture med mamma Loka mer om det kan läsas på M:s blogg IHOPSLÄPP.

Var även inne på Annas blogg och såg att hon hade kört timmer med Tindras Mamma Docka de är så duktiga kika på filmen timmerkörning

Och imorgon ser jag fram imot att släppa Tindra till dem.
Suck nu har mitt objetiv slutat fungera så nu är jag utan kamera. :-(
Natti natti

lördag 16 oktober 2010

PRACTICAL JOKE MED GRANNEN

Ett practical joke ungefär bus eller spratt, kännetecknas av att en eller flera personer utsätts för ett skämt som är av mer praktisk natur än vanliga verbala skämt. Vissa practical jokes är av elak natur och andra mer oskyldiga och vårat var av det sist nämnda bokstavligt talat.



 NATURLIGT-VIS SKITKUL




Grannen har problem med byns katter som gillar att ha "skitkul" i deras trädgård. Så på loppis hittade jag två stycken fejkade hundbajsar ja eller snarare kattbajsar. Sagt och gjort smög jag fram till grannens bil och lade en lort på bilhuven. Nu var det bara att vänta, men bara efter fem minuter kommer en släkting på besök, kliver ur sin bil och upptäcker bajskorven på bilhuven. Denne böjer sig fram för att konstatera faktum.

Sitter hemma och kikar i fönstret, ligger dubbel av skratt och det spritter i hela kroppen. Fram med kameran. Släktingen går in och meddelar vad som hänt och ut kommer hela familjen och tittar förargat på bilhuvens nya dekorering och i samma ögonblick som de vänder på klacken så utbrister någon i familjen att -nu får det banne mig vara nog.


Sitter fortfarande och kiknar av skratt på grannens bekostnad jag skrattar även i denna stund när jag skriver. Släktingen kommer ut igen och har en plastpåse i handen, och ni kan ju bara tänka er hur denne någon ser ut i ansiktet när plastpåsen närmar sig lorten. I soptunnan åkte den i alla fall och nu var det som god medborgare en plikt att förvekliga situationen, framkalla bilden, gå in och erkänna det faktum att det hela var skoj.

Inte ens nu förstod grannen att det var ett skämt, utan spottade och fräste över dessa förbaskade grannkatter som nu tog sig friheten att skita på HENNES BILHUV och hur det nu var mer eller mindre bekräftat med en bild. Grannen berättade att hon hade sett en katt bara några sekunder innan vi kom stryka runt huset. Då hade hon öppnat ytterdörren och hoppat ut för att riktigt skrämma iväg katten med tanke på vad den precis hade åstakommit på huven men istället skrämt skiten ur mina hästar.

ETT GOTT SKRATT FÖRLÄNGER LIVET

torsdag 14 oktober 2010

DOLKSVANSARNA

 LITE INFO OM Dolksvansar FÖR ER SOM INTE KÄNNER TILL DEM.

Dolksvansen är nog ett bra underligt djur. Dolksvansen har funnit otroligt länge. Så länge att det till och med finns fossiler av den.

Ett fashinerande djur som verkligen ser ut att komma från en annan tid. Kanske har den funnits längre än krokodilen.
Men det mest fashinerande med dem är deras blod. Dom har blått blod! Samma som jag fniss.
Vårtat blod samt så många andra djurs blod är rött för att det innehåller järn. Ett ämne som vi inte skulle klara oss utan då det är järnet som förser våra kroppar med syre.
Dolksvansen blod är blått för dom har koppar istället i sitt blod. Det har sina fördelar. Koppar skyddar dem mot infektioner av mycket farliga bakterier. Så det har forskningen inom medicin tagit tillvara på. De tar lite blod från dolksvansar som de sedan använder för att testa tex vacciner så de inte innehåller toxina bakterier.

Det jag skulle berätta att när vi bode i USA så sköljdes de upp på badstranden, och då tyckte vi barn att det var så kul att ta fatt i svansen och slänga tillbaka den till havs igen, bara de att det var inne för att lägga ägg.
Ja hujeda mig hur vi barn kan bära oss åt när föräldrar är okunniga.
De är inga vackra barn men dock var de deras parningsplats bland turisterna, stackarna och de liknar overkliga pansarvagnar.
Kram kram
Får berätta mer om de som blev bitna av haj utanför badstranden... men inte ikväll. GOD NATT

TINDRAS TRÄNING LIGGER NERE...

...Tills nästa vecka om inget annat händer.
Har fullt upp med att ordna med mitt hus och vindskydd till hästarna då det snart är vinter.
Idag har jag hjälpt vår granne Stålnacke med rensning av kylskåp och rengöring. Ett härligt par i "övre" medelåldern ska vi säga 79år. De blev så glada. Skall köra hans fru till sjukhuset på fredag för starroperation. Och på lördag kommer Nancy en gammal bekant som precis flyttat hem från England.

onsdag 13 oktober 2010

16 GRADER INNE & TVÅ UTE

Brrrrr...













Precis satt igång brasan, nattfrosten börjar släppa, ja ute menar jag då.
Skall iväg och posta Traderavinsterna.
Ha en skön dag!

måndag 11 oktober 2010

STRÅLANDE TINDRA & STRÅLANDE MARIANNE

Det ska bli så roligt att se vad denna tvååring snart tre kan göra  för vagn om ett tag...längtar


 Avslappning inför träning.

Det här är också ett sätt att köra in häst, men det går jättebra och jag är så glad.

Marianne strålade idag och vi fick lite fart på Ture som travade med sitt nya bett i munnen. Grattis Marianne. Tack för den närhet du delger och utstrålar till min häst med dina enkla och rena ord,  det är förunderligt vad du skriver fint, det är precis som om du doppat "pennan" du skriver med i Kärlek, personifierad med medkänsla och empati, så känne jag. Satt och läste din bloggs olika sidor.

Iväg till Malmö och shoppade loss på IKEA för att senare hämta M:s Janne.

Jättemysig dag och glad jag.
Jag satt och funderade lite

söndag 10 oktober 2010

OSBY FÖL/UNGHÄST MÖNSTRING


Vilken vacker morgon, daggen hängde som tårar på eltråden och den första frosten var på väg att ge upp för denna morgon och mina pållar står som siluetter i dimman..
Prick kl.07.50 blev jag hämtad av Marianne som jag skulle kunna ställa klockan efter. Stina från grannbyn Näsby gjorde oss sällskap vilket var jättetrevligt då vi delar samma intresse HÄSTAR och främst då NORDSVENSKAR.


Morgonen bjöd på en bitand kyla och inte var det varmare i ridhuset.


 Vidbackens Sara 22-10-0019 **TILL SALU** Poserade villigt framför kameran. e Rapid 1879 u. Isa 23149 Ägare Ann Marie Hedström, Norra Sandby.


 En liten favorit som jag gillade var Nova 22-10-0002 e. Isidor1976 u. Stjärna 22584. Vilka läckra ben.
Fler bilder och resultat finns eller kommer på FNH Skåne


 Domare var Ronny Johnsson, stilig i sin gröna slips fick en kort dag då det inte var allför många anmälda.
Tack FNH Skåne och arrangörer för en kall men underbar morgon och tack till alla ni som kom med hästar som vi fick vila våra ögon på.

lördag 9 oktober 2010

EN BRA DAG FRAMFÖR SLÄPAN

 Ja då backar vi "några" steg i Tindras inkörning då det var ett tag sedan hon var för vagn. Vi hade stort säkerhetstänk idag som naturligtvis aldrig kan bli förmycket, Tindra är inte rädd för draglinorna men "funderar" lite på vad som är bakom och är inte helt bekväm i sin roll att det raslar i gruset. Den här anordningen med säkerhetshaspar på var lina är otroligt bra om situationen skulle kräva att man måste utlösa dem.


Allt gick över förväntan och jag är jättenöjd med dagen och ett stort tack till Marianne som var behjälplig och som lånade ut sin släpa och ridbana. Imorgon bär det av till Osby fölmönstring.

fredag 8 oktober 2010

TÄNT ETT LJUS FÖR MIN PAPPA ROLF...

Det har varit en long resa för en ung flicka som funderat så mycket hur livet skulle varit om hon hadde haft en far, så idag för 37 år sedan förolyckades min far i en mc-olycka på Hönö utanför Göteborg. Jag var inte så gammal då men minns än idag telefonsamtalet på morgonen innan jag skulle gå till skolan på morgonen. Vi hade flyttat hem från USA något år tidigare och pappa hade gift om sig och själv precis kommit hem till Sverige. Fick kontakt med min bror från pappas sida i vuxen ålder för inte så länge sedan och det var en väldig positiv sammankomst. Han skall nu bli en stolt pappa för första gången. GRATTIS till er och famijen.

Ja från en lång tanke till en annan...kortare


Årets Häst 2010

GLÖM INTE RÖSTA GENOM ATT KLICKA PÅ BILDEN OVAN

Idag "longerade" jag Tindra för tredje gången tror jag, och det gick över förväntan,sakta men säkert så ska vi nog få till det. Hon är så lyhörd och sammarbetsvillig. Sedan bar det av ner till byn tillsamans men Marianne och Loka på en promenad, upp på vågen vid gamla Lantmännen 530 kg kan det stämma? Ja jag menar hästen. Nåja den är ju inte krönt på ett par år (vågen) så något kilo hit eller dit.
Avslutade med en av de sju lekarna http://user.tninet.se/~xvj408j/7lekar.htm

torsdag 7 oktober 2010

LONGERA TINDRA

Ja i dag blev det ganska roligt/tarvligt för min egen del att longera Tindra, det är andra gången vi gör det och jag känner mig så avig, jag har noll koll på kordinationen. Men hon är duktigare än mig. Och Marianne bistår.

Från det ena till det andra så bjöd Marianne in mig idag på KLADDKAKA mums säger jag och hästhoppning på Tv, Euro Sport.

Innan under dagen skötte vi om Ture och här kommer lite bilder på våra hästar.


Tures nya frisyr
Tindra och Lokas härliga bus
Böja haslen går bra i stillaståeende, skall tas till vara på framöver

I morgon kommer hovslagaren och Ture lyfter villigt sina hovar.

Lite bus blev det idag från Tures sida vilket innebär att han mår mycket bättre efter sin kastrering

Ska vi gå matte???
Busa bör man annars dör man
Ett lungt och harmoniskt slut på dagen.