måndag 27 december 2010

TÄNKER PÅ TRÄNINGEN I MELLANDAGARNA

Ja då bar det av till Granngården för att köpa kraftfoder mest för att de ska få en högre proteinkvot och lite vitaminer. Hämtat halm så att de kan ligga torrt och fint i "liggallen". Graderna börja vandra ner "upp" från minus 15 till minus 5 så det känns ok.

Funderar på de sju lekarna och får läsa på lek ett. De här har M inventerat mig till och det är sååå bra.

Den här leken lär din häst att inte se dig som ett rovdjur som tänker äta den till frukost.
Målet är att få din häst van vid att alla möjliga saker händer runt omkring dess kropp.
Detta innefattar att blir berörd av dig och av utrustningen och att hantera olika saker och aktiviteter i sin närhet. Viktigast av allt är att du ALLTID håller alla aktiviteter på en vänskaplig nivå - du vill inte skrämma din häst så att den uppfattar övningarna, sakerna eller dig som någonting negativt.

Var lugn och använd rytm i allt du gör, så blir det mesta lättare för din häst att acceptera.
Börja med att röra vid din häst överallt. Hur reagerar hästen? Finns det ställen på kroppen som du INTE får röra? Börja någonstans där du är säker på att din häst är van vid beröring och reagerar positivt. På halsen kanske, eller manken och avancera nedåt, bakåt. Vänta med huvudet till sist även om du tror/vet att din häst accepterar att du rör den där.

Om ni stöter på en kroppsdel där hästen reagerar med irritation eller rentav rädsla, så dra undan handen till en annan kroppsdel och avancera sedan långsamt igen. Avancera och backa tillbaka tills hästen accepterar att du rör den överallt. Din häst ska stå lugn och (helst) med sänkt huvud innan du är redo att gå vidare till nästa steg.

Nu kan du fortsätta med ett föremål. Hur fungerar det med pisken? En prasslig plastpåse? En plastflaska med skruvar i? Kan du hoppa omkring hästen och vifta med de här sakerna? Kan du svepa in din häst i en presenning? Med hästen lös?

Många hästar är rädda för saker runt benen och där kan man göra stor nytta och träna upp ett bättre förhållande med vänskapsleken.  Ha ett rep eller en "string", börja med frambenen och lägg repet runt benet, håll ändarna i varsin hand och dra försiktigt.

Högt och lågt på benen. 
Gör likadant med bakbenen. Hästen ska stå stilla och acceptera beröringen.
Eftersom de flesta hästar är rädda om sina ben (flyktredskap nr 1!) så kan man få ta denna övning i omgångar, visar den rädsla eller oro så backar man ett steg för att sedan försöka på nytt om en stund eller nästa gång.
Källa

TOG UT SELE FÖR TÖMKÖRNING MEN DET VAR BASKE MIG FÖR KALLT

Ja kära vänner då var julafton över. Och önskar er en fortsatt trevlig helg med nyår som komma skall.

Är dåligt rustad för denna vintern i klädväg, med tanke på hässträning. Vi har dessutom haft klass 2 varning för att köra de stora vägarna och synd var det, mamma fick sitta själv i Malmö på julafton och annandagen. Inte ens de i byn har kunnat åka till varandra. Men med ett leende på läpparna får vi ta igen det.

Hästarna ser ur att må prima i de kalla vädret, det trivs och bara det är ju en tillfredstälande tanke.
Och det var nog inte riktigt denna outfit jag tänk mig riktigt.


 Hade nog mer tänk mig ett par bra skor då jag allllltttid fryser om mina fötter


Men nu när arbetet kommit igång så ska det väl bli snurr på plånboken. Så att det går att investera bra kläder för vintern, vad säger ni har ni några bra tips från topp till tå tjejer och killar?

Längtar tills vi kan backa i tömkörningen så jättemuycket.
sov gott alla hästvänner och övriga kikare.

onsdag 22 december 2010

BRR SÅ KALLT NY HÖSILAGEBAL

Ja nu är det snart julafton och det ska bli skönt att fira jul och vara ledig. Hämtade en ny hösilagebal inför det kommande ovädret. Brrrr nu skall jag krypa ner och sova gott innan tomten kommer inom en snar framtid.
Sov gott Mimmis

söndag 19 december 2010

EN BRA TÖMKÖRNINGSRUNDA PÅ BYN

Dagen började med en sovmorgon efter en supertrevlig lördagsmiddag hos Kilåkers, rabbemos som det heter på skånka är rotmos och tillhörande rimmat fläsklägg. MUMS FÖR HUSMANSKOST.

Hjälpte Marianne att tömköra Ture med betlöst träns så som hon brukar, tror det är fjärde gången hon tömkör honom och killen har tydligen gjort detta i sitt tidigare liv. Så lugn och harmonisk och siktar framåt.

Sedan bar det av hem till mig och Tindra,  idag blev det en riktigt lång runda som kändes fantastiskt bra. Hon bjöd på sig själv och var villigt framåt. Två gånger tvekade hon att gå framåt men idag hade jag sänkt tömmarna ner på sidan istället för att ha dem i de ordinarie tömringarna och kunde därmed använda tömen mer bakom rumpan när hon ville vrida sig eller vända. Hon ligger på lite men fick henne vissa stunder att sakta ner med hjälp av rösten och förhållningar. Men huvudsaken att hon söker sig framåt. Pisken fick följa med idag och det är ett måste att jag ska lära mig att den ligger i handen och finns till hjälp när det behövs framåtdrivning.

Blev även en runda in till Granngården för att köpa foder till hästana.

Imorgon blir det Malmö för att hjälpa mamma till tandläkaren.

Ha en skön söndagkväll
Mimmis

lördag 18 december 2010

VARNING FÖR FYLLEHÄST

Den här fotografen måste ni in och titta på http://www.timflach.com/  gå till portfolie och sedan dogs eller equus...             vilka bilder...


Idag har Emma & jag promenerat med Tindra i parken.
 
Tindra skulle ta sig en vinare ikväll sa hon.

Så ni får köra sakta förbi i Klasaröd jag har satt upp en skylt vid vägen..

...Varning för fyllehäst

torsdag 16 december 2010

POLARPADDS

http://www.polarpad.se/ var ju en bra idé som jag hittade på birgittas blogg. Om man nu har skor på sina hästar och tränar aktivt vilket jag inte gör för tillfället.

Skulle på julbord med jobbet idag men det blev tyvärr inställt. Hämtat en ny hösilagebal så hästarna har mat i snöyran, ja vad annars.

Snökaos i Skåne som vanligt, blåser igen gör vägarna bara på en kort stund.

måndag 13 december 2010

BRRR SÅ KALLT

Så här känner jag mig just nu har precis kommit hem och satt igång brasan, för kallt att vara ute då jag inte investerat i bra klädsel för vintern. Får väl hoppas att tomten är snäll i år igen.
Får kanske önska mig en mössa annar går det tydligen riktigt illa.

Klicka på bilden.

Funderar på hur jag skall lära mig tömkörningen bättre och ikväll får det bli att läsa på lite på Google.

Skritten är en viktig gångart och här kan jag läsa på, men kanske inget nytt. Tömkörningen är min viktiga bit nu och försöker hitta lite trådar att läsa.

Men dessa trådarna var nog för mycket för mig:


Tävla i tömkörning vore en trevlig gren men finns kanske bara hos Shettisarna ingen aning.
http://www.klubbenshetland.se/tips_tomkorning_tavla.htm

Nåväl nu har jag googlat färdigt och inser att det är bara ut och köra på i verkliga livet.
Det här är mer min melodi.
Ha en skön Lucia

söndag 12 december 2010

TÖMKÖRNING I KALLT VÄDER MED UNDERBART SOLSKEN

Klockan 11 i förmiddags så kom M för att hjälpa till med tömkörningen av Tindra. Vägen var glashal men det gick. Själv var jag så ofukuserad till en början och vad skall jag då kunna kräva av min Tindra så jag fick en "varning" av min personliga tränare :-)

Samma runda som vanligt och tyvärr han hon vända sig idag vilket inte får hända då hon tycker att det är "svårt" att gå hemmifrån. Tömmarna sitter för högt tyckte M med, en bra idé borde ju vara att använda sadel och stigbyglarna som en sk. tömkörningsgjord där tömmen kan gå igenom stigbyglarna då har man ju sänkt ner tömmarna på sidan av hästen istället för att ha dem uppe på manken. Får väl hitta på något så jag kan sätta fast stigbyglarna så de inte dinglar omkring.

Verkar som katten Findus gillade min tanke.

En annan sak som jag måste träna är stöd på yttertömmen som är viktigt för att kunna styra och "få med sig" hela hästen i rörelsen.

Nyckeln är alltså att ALLTID vara steget före SOM M PÅMINNER OM OFTA och se till att jag befinner mig i rätt läge, snett bakom eller helt bakom hästen, och att jag får försöka förutse om hon försöker vända i otid.

Dessa tendenser kan kanske undvikas om jag inte är för snabb med att tömköra henne för långt ifrån mig, dvs vänta med att dra mig riktigt långt bakom Tindra tills hon förstår vad jag ber om.
Går hon inte då så sväng, då släpper "spärren" framåt. Sen kan man ju snurra runt där tills hon inser att det är lättare att gå än att snurra.

Nåja vi gjorde ett bra andravarv i parken så jag är nöjd trots allt.

Sedan fick M hjälpa mig att köra ut släpet i hagen Då M har en "hög" bil med fyra hjul som drar.

Sedan var det lilla Tures tur att bli tömkörd, han är ju sååå duktig.


Jo en sak till det här med bruna lädertömmar det är ju ingen diskussion om någon annan färg. Svarta är  endast till begravning Men bruna tömmar till en svart sele är ju riktigt fult tycker jag.

Det tindrar i Tomelilla stod det i tidningen det gör det här på åkern också.

NYHET:
Tömmen, liksom alla spännen på selen, ska ha ett extra hål innanför det man använder så att man kan rädda sej genom att använda det om olyckan är framme och en rem går sönder vid ett hål på körturen.

onsdag 8 december 2010

FÖRSTA DAGEN PÅ NYA ARBETET

Så roligt att halka in på en ny bana i en ny branch, ordermottagning, beställning och diverse annat. Kul att träffa nya människor och göra något annorlunda. Huvudet var lite segt en kvart innan dagen var slut men det hör ju till eller?
Var ute och såg till hästarna, gav dem knäckebröd och lite morötter, mysigt nu på kvällen när det är lungt och vindstilla.
Fick nya draglinor igår som jag är glad för.
Gäsp gäsp.

söndag 5 december 2010

OVÄDERSDRABBAT SKÅNE DÅ ANNA KOM

Ja då har jag hittat tillbaka till min dator. En härlig vecka har förflutigt då Anna uppfödaren av Tindra besökte oss här i Skåne. I köpet av denna fantastiska häst ingick en fin vän som är mångsysslare :-) då hon i kallt vinterväder hjälpte mig att lägga plåttak på hästarnas vindskydd medans en spökhäst sittandes kliar sig på stegen...




som jag så länge väntat på att få gjort och vi hann tömköra Tindra i snöovöder. Tindra har nu fått full vaccinering mot Botulism för denna gången som Anna fixat hon kom i högsta hugg...
Nästa blir om ett år.

Vad mer kan jag begära av ett hästköp.

Det körde ihop sig  lite på torsdagen då jag var på två jobbintervjuer en på förmiddagen och en vid 19-tiden men då passade Anna på att läsa "några" av de böcker hon fått hos M. Och så har jag mammas födelsedag att ta igen.

Endera dagen for vi till Marianne och hjälpte henne med Tures inkörning och kvällen avrundades med två supersupergoda -hjort och älgstekar, till det serverades potatisgratäng och gott vin. Ja se själva och njut som bara jag kan göra när maten är så god.





Ensilagebalen är slut idag så fick hämta tre höbalar och tre halmbalar.