tisdag 31 maj 2011

SKONING

På Tisdag i nästa vecka så ska tindra skos för första gången. Ska bli spännande med smidda skor.

Idag har det varit stor sorg. En god vänns föl var död när de kom ut i hagen på mogonkvisten. Jag lider så med hästägarna.

EMPATI
FÖRMÅGA ATT LEVA SIG IN I ANDRAS SITUATION.
EN GRUNDLÄGANDE FÖRUTSÄTTNING ÄR DOCK ATT KUNNA SKILJA MELLAN DE EGNA KÄNSLORNA OCH MOTPARTENS.


Att ta varje tecken
som möjlig symbol,
att höra en viskning
men ana ett vrål

uppfånga en mening
men helst fatta två
och i blotta tysnaden
söka förstå.

En visdomsrepris som är värd att läsa igen.



Lägger mitt djupaste deltagande...

söndag 29 maj 2011

ANNAS BRÖLOPPSKÖRNING & THE TREASURE OF SWEDEN


Lite roligt att hitta sina häster på Youtube den första hästen som visas är vår föredetta Markiz som idag ägs av Maria.


http://www.youtube.com/watch?v=dfZR9eAKS4M&feature=related

Likadant här i slutet på låten finns Markis med igen, tillsammas med Memeliz

http://www.youtube.com/watch?v=OHhlXxiOnMI

Här kommer min uppfödare Anna till Tindra som körde brölopp i helgen....så fint.







lördag 28 maj 2011

RENA RAMA KLIPPET - UNDVIKA SLARV

Som med körning av häst och all hästhantering så skall det aldig tummas på säkerheten. Själv har jag förmånen att ha en 24-årig kallblodstravare som tagit mig fram i nästen hela Skåne med häst och vagn på sommarsemestrar och jag vet inte hur jag ska uttrycka mig men hon har varit min trygghet och aldrig backat i något läge.

Nu när man har en unghäst så förstår jag vikten av att ha det tänket inför olika uppgifter. Även om min 24- åriga Solomita bara var 4 år när jag fick henne så har vi alltid bara gjort saker tillsammans, och haft turen att ingen hänt. När hästen börjar ta saker för givet tappar den intresst och börja göra saker för att den tror att det är vad du tänkt be den om. En häst som gör så lyssnar sämre på vad du egentligen ber den om. I de läget kan även den snällaste häst förvandlas till ett odjur om man missar att lyssna på vad de har att säga.

Idag fick jag en fin slåttermaskin, rena klippet som skall byggas om sa att jag kan dra den med häst. Det fick bli träning bakom den diseldrivna hästen istället om hur den fungerade. Det gick superbra och nu är hagen finputsad på de ställen där hästarna har sin toalett.

Så här ser det ut live, dock ej med min häst
 http://www.youtube.com/watch?v=_6z41InU5Sk&feature=player_embedded#at=11



http://www.nwt.se/filipstad/article750950.ece?service=mobile




Nu fattas det bara en harv så att jag kan harva ut vintens "skit". 
Var hemma hos Marianne och lämnade tillbaka släpet vi fick låna för att ta hem slåttern, då blev det lastträning av Ture som galant gick upp på släpet både vid första och andra försöket.
Heja Marianne och Ture.

Imorgon är det mors dag och skall in till mamma sedan skall jag försöka köra vagn bort till Ullis om hon är ledig för att köra på deras grannes travbana.

Anna min uppfödare har kört brölopp undrar hur det gått?


torsdag 26 maj 2011

INRIDNINGEN I TRAV FÖR FÖRSTA GÅNGEN

Idag blev det trav med Tindra och Ulrica för första gången, i just love my horse och Ulrica som är lätt på handen som en ängel som flyger. Hon rider inte fortare än änglarna kan flyga.
Hon bara gör så rätt hela tiden och då blir jag nästan förfärad att att inget händer. Nåväl det är så härligt att kunna träna hästen på sin middag, få förunnat. Somliga får ju knappt ta med voven till jobbet.

 
Blev en tur till Marianne idag och vi tog en promenix med hennes tvååriga valack Ture och gammeldamen Jerka som trygghet. Kunde inte heller gått bättre. Visst är det konstigt när det flyter på för bra...fast det kanske innebär att träningen ÄR bra.

Ikväll tog jag Tindra UTAN GRIMMA & GRIMMSKAFT och helt otroligt gick det att backa in henne i sitt L och sedan följa med till timmerkälken för att backa in utan något som helst hjälpmedel (utan grimma & grimskaft) i timmerkälken. Nu bara njuter jag resten av kvällen och är så nöjd.
Skall njuta av ett glas vin och sedan sova.

måndag 23 maj 2011

FÖRSTA GÅNGEN I GALOPP PÅ VOLTEN

Idag var jag trött efter jobbet det har varit full rulle och mer blir det, jättekul. Tänkte hoppa över träningen med Tindra men så tänkte jag att bara för att jag är trött så går det ju inte att slappa med träningen när tiden är så knapp. Pga att jag skall flytta dem Till Marianne snart och körträningen skall ta vid inför premieringen.


Förra årets betessläpp

Så på med grimman och promenerade upp till jobb där jag möte Ulrica som hjälper mig med uppsittningarna. Det blev ett par varv i traven i full kareta med efter ett tag lugnade hon sig. Provade galopp i båda varven och det var kul tyckte tindra och brallade till, äntligen en reaktion på att det finns lite bus i henne.

EN SAK SOM JAG TAGIT TILL MIG ÄR:
VAD HAR DU FÖR ATTITYD MOT DIN HÄST,
DET LÖNAR SIG ATT VARA ÖDMJUK OCH VÄNLIG MEN SAMTIDIGT BESTÄMD det är så svårt att hitta den balansen.
FÖRSÖK ATT VARA BESTÄMS UTAN ATT VARA MESIG, MEN VAR BESTÄMD UTAN ATT BLI ELAK...Hästar förstår inte inkonskvens, de gör dem osäkra och otrygga och de kommer att testa var gränserna går.

Uppsittningen gick bra som vanligt (än så länge) men tror inte att det kommer några reaktioner förrän vi börjar kräva lite av henne som får komma till hösten. Idag blev det lite flås av ansträngningen och inser att min häst har noll kondis, inte så konstigt då hon aldrig är motionstränad mer än långa promenader. Så insikten var kankse ingen insikt mer ett konstaterande.

Stannade för att kika på Ulricas ridning som idag var lösgörande arbete barbacka såg fint ut, tills magen började kurra och sockerraset började pirra i kroppen. Då tackade jag för mig idag.



Det är så roligt att se Tindras framsteg även om de är små och det ska det ju vara, som jag på mitt nya arbete vissa saker tar ett tag att förstå, bearbeta och ta in.

Tinda 2 år, oj så fin manen var

Svårt att jämföra fotona, Tindra 3 år.

Tycker Tindra har blivit så grov jämfört med förra året hon har breddat sig något kolossalt.

söndag 22 maj 2011

INTRESSANT FORSKNING KRING BETESTID!!

Intressant sida som jag kopierat från:

Citat: (http://birgittashastsida.blogspot.com/2011/05/intressant-forskning-kring-betestid.html)

I senaste numret av Ridsport läste jag något som gjorde mig väldigt glad- ja, inte innehållet i texten som sådant utan att det som beskrevs EXAKT bekräftade en teori jag själv länge haft och gjort mig på helt egen hand genom egna observationer: Kortare betestid minskar inte gräsintaget!

"En ponny som bara får beta tre timmar om dagen i stället för hela dygnet ökar sin intensitet i betandet radikalt.

Ett försök kring detta har gjorts i Wales på åtta ponnyston.

Den ena gruppen hade fri tillgång till gräs medan den andra var uppstallad i 21 timmar med fri tillgång på hö och vatten samt betade övriga tre timmar per dygn.
Det visade sig då att gruppen med reducerad betestid snabbt lärde sig att beta fortare och mer koncentrerat under den begränsade tid de var ute.

Försöket pågick i sex veckor och i slutet av försöksperioden hade de ökat sitt gräsintag med 40 procent!
Eftersom begränsad tid på bete är ett vanligt råd för att banta övergödda hästar/ ponnyer och de som är i riskzonen för fång ger studien viktig vägledning.

Försök hellre hitta näringsfattigt bete där hästarna får ströva omkring lång tid för att få i sig något än minska betestiden.
(källa: Reducing turnout may not limit grass intake, Horse & Hound, mars 2011)."


Jag har diskuterat hästars ätande och dylikt med flera hästägare över tid och just från ponnyägare hört att deras uppfattning är att deras älskling kan trycka i sig hur mycket gräs som helst på hur kort tid som helst.

Att man som just ponnyägare vill vara försiktig med gräsintaget pga fångrisk och dylikt har jag all förståelse för men jag har ändå alltid förespråkat att man försöker se mer till VAD hästen äter snarare än MÄNGDEN och TIDEN det tar att äta.

Det finns magra beten, man kan byta ut delar av stråfodret mot halm, man behöver inte ge kraftfoder till feta hästar osv men man ska alltså vara medveten om att naturen är klok och försöker se till att både hästar och säkert alla andra levande varelser får i sig föda på alla till buds stående medel oavsett hur vi människor försöker att förhindra detta.

fredag 20 maj 2011

ANDRA UPPERSITTARDAGEN

Sommaren är på gång, och vi njuter av värmen och ljuset. Gröna fält och den gula rapsen omger byarna i ett enormt lapptäcke och i trädgårdarna blommar fruktträden och rabatterna. Finns det något ställe man hellre skulle vilja vara så här års än i Skåne?

Idag blev det en liten uppsittning till på Tindra, det bara flyter på alldeles för bra. Ett högervarv i paddocken och sedan ett vänstervarv. Tack för det Tindra. & Ulrica.



Det förvånar mig att hon inte bryr sig om gjorden när jag spänner den, för däckelgjorden och bukgjorden spänns ju långt ifrån så hårt som sadelgjorden, men ok tycker hon och jag blir lycklig.

Ikväll gjorde vi som vanligt, backade bak i mitt L som jag gjort av slanor först i ena varvet sedan i andra, efter det går vi bort till timmerkälken och idag för första gången gick vi in i skaklarna i stället för att backa och där får hon stå medan jag slänger grimskaftet över naken på henne så tar jag upp den ena skakeln och tappar den och så samma övning på andra sidan, belöningen blir att hon får följa med in i trädgården och sitta vid brasan vilket hon verkar njuta av och är inte alls rädd för elden *ler*

På väg hem från jobbet kom en Friserhäst gående en av mina favoritraser och jag stannade bilen och ut for jag och presenterade mig och frågade om det gick bra att fotografera hästen, ja sa hon på danska. Men skynd er for vi er på vaj till en betäckning.




torsdag 19 maj 2011

"FÖRSTA SITTNINGEN" PÅ TINDRA

En helt underbar middagsrast igår med första sittningen på Tindra som blev helt odramatiskt, som om hon inte gjort annat. Idag blev det bara lite vila så till vida att hon fick backa in i timmerkälken och gick i sitt L från båda hållen.

Här kommer lite bilder. Jag är superförälskad i min lilla Tindra...och glad att jag nått mina mål så långt.
Stort tack till duktiga Ulrica.




                                                       

  En stund från hagen...




tisdag 17 maj 2011

EN STÖKIG CYKELTUR MED TREVLIGT SÄLLSKAP

Idag efter jobbet tog Ulrica och jag en liten tur med hästarna. Hon red och jag cyklade blev en tur på ca en kilometer mycket trevligt. Förutom att Tindra fick för sig att inte gå fram då hon hörde Solan och Memeliz där hemma gnäggandes efter henne.

På middagsrasten körde vi en kort longering i ca tre varv i varje riktning och lite träning med pallen och hänga på henne lite tyngd.

Helt klart en tänkbar ras för mig då jag älskar Svarta och lite tyngre raser. Även om en bra hund inte har någon färg som man säger.

http://www.treejewellery.se/ underbara bilder på en förtjusande vacker hund.

Hade själv under 90-talet en ras som heter Napolitans mastiff men Cane Corso känns lättare och friskare även om de är väldigt lika.


Som jag döpte till Lucrezia Borgia efter en väldigt speciell kvinna...

måndag 16 maj 2011

MYCKET HÄNDER JUST NU...

Tränade Tindra igår med longering och en lugn upphägning på ryggen tre steg sedan var det stop och så tre steg till och så var den dagens övning över. Tycker inte jag får ut henne i ena varvet men det kommer. Idag fick hon stanna hemma från jobbet då det regnat hela dagen nästan, men det behövs regn. Idag har jag hämtat avmaskning som de ska de få tre dygn innan de ska till Marianne.

Ikväll har vi tränat L:et från båda hållen och det har inneburit att backa in i L:et från båda håll.

Att lägga slanor eller bommar i ett L. Och det gick superbra.




Medlemsmöta på LRKK på söndag kl.17.00 http://lrkk.se/ en nystartad förening för oss i Lövestad med omnejd. Där alla kategorier skall finnas. Allt från körning till you name it.



Nu har de även "sänkt" hastigheten i Lövestad. En lite rolig bild. Förstora gärna så förstår ni varför.

  

                       En förvånande bild till byggabomässan i fågelvärden där material kunde hämtas gratis.

                                                  
 Åhh nu kommer solen måste kila.....








lördag 14 maj 2011

EFTERTANKENS KRANKA BLEKHET

Betyder väl ungefär efterklokhet.

Tindra 2 år.


Jag är ute och går med min häst väldigt mycket ett sätt att lära känna varandra utan att alltid "jobba".
Tindra har blivit tre år och jag blickar tillbaka på situationer vi gått igenom. För mig var det en ny erfarehet att se min häst med en helt annan inställning än jag gjort med mina tidigare hästar.

Att OKUNSKAP innehåller mycket rädsla och ilska som lätt kunde gå över i aggressivitet just på grund av rädslan, jag blev blockerad, fryser fast och tar tag när Tindra blev rädd. Jag låste handen reflexmässigt och det tog lång tid att släppa spänningarna i både kroppspråk och HANDEN.

Med tiden lärde jag mig att sluta handen långsamt och släppa fort och sluta halvgorma på stackars Tindra, när det igentligen var jag som var rädd. Detta berodde naturligtvis på att jag inte visste vad eller hur jag skulle göra eller reda ut situationen.

Summan  = kunskap ger trygghet.

Så min lilla insikt är att om Tindra får bearbeta sina rädslor (de som vanligtvis hör hästen till) tillsammans med mig som stöd nu när jag inte är lika "förvirrad" så kan vi övvervinna den.

Imorse var jag hos Marianne och vi löshoppade Ture för första gången som var superduktig, sedan var det Lokas tur, här kommer lite bilder.


torsdag 12 maj 2011

VAD ÄR IGENTLIGEN EN HÄST - ELLER VEM ÄR VI

Det är ju som Marianne säger det finns inget rätt eller fel, det finns däremot olika sätt. Det gäller ju att hitta sitt eget sätt utifrån sina egna förutsättningar. Hur jag skall börja denna tanke för att hitta en röd tråd genom hela resonemanget kommer att bli svårt, mina tankar far hit och dit...

Igår när jag cyklad hem med Tindra så tänkte jag att det är ju svårt att skapa en relation när man bara umgås ca en timme per dag.
Så med tanke på hur lite tid per dygn vi tillbringar med våra kära hästar, hur ska vi då förtjäna ledarskapet genom att visa att vi är trygga, det är ju knappt möjligt.
Men kanske kan vi vinna hästens respekt och tillit. Eftersom trygghet är Tindras största behov så kan jag ju inte lära henne att inte bli rädd men jag kanske kan lära henne att hantera sin rädsla.

Idag var jag superklumpig, cykeln trillade men hon stod fortfarande tryggt kvar, nu inser jag att hon har accepterat cykeln.

På väg hem från jobb har vi ett jättemonster till hund som formligen anfaller staketet när vi går förbi, de har till och med ström på. Tindra vet precis att hunden finns på den vägen, men litar blint på att jag tar hand om situationen.

Brandlarm har gått ibyn två dagar i rad också en nyttig träning.

Men fortfarande undrar jag hur vi kan kräva så mycket på så kort tid. Ja det blir väl att omsätta tiden som en kontinutet om och om igen och eftergift och bekräftelse.

Ledarskap är inget man vinner det förtjänar man och ledarskapet i hästflocken är tydligen inte konstant...

Longering idag med fokus på att hålla traven i arbetstakt 3 minuter på var sida...

Jag viftar med armarna som en värsta flygplansflaggare...*ler*
Jag håller på att lära mig en ny dans föst ta in den teoretiskt sedan praktiskt så kanske till sist kan jag sätta ihop rörelserna och så kommer känslan, här är jag nu dansa...

onsdag 11 maj 2011

LONGERING MED TEMPOVÄXLIGAR

När jag för några dagar sedan började longera Tindra på volt, då blev hon väldigt obekväm med uppgiften, tjöt, försökte bryta ut och sparkade bakut. Idag övade vi tempoväxlingar från skritt till trav och tillbaka till skritt, döm av min förvåning om hon gjorde precis som jag önskade, fem minuter i varje varv ca.

Först på en liten volt och "duttade" med longerlinan mot bogen för att hon inte ska belasta den och inte gå som en planka. Sedan går jag med henne ut på volten och släpper ut mer av longerlinan samtidigt som jag går med henne. Försöker lära mig att inte backa tillbaka utan ha henne framför i volten. Hon är så duktig att jag blir dubbelförälskad. I och för sig var hon ganska ointresserad i början av passet men efter en kort stund fick jag hennes uppmärksamhet och allt flöt på. Hämtade henne i hagen och cyklade hem från arbetet i lugn och maka takt, hem till brevlådan där ingen lagt meddelande om min miljonvinst än suck...


Bild i repris
 
Tindra förra sommaren...2 år
Dax för lite fräsha bilder på 3 års-Tindris. 
 Tack Ullis för jättebra instruktioner under passen.

måndag 9 maj 2011

TRÄNADE HÄST PÅ LUNCHRASTEN

Ja då blev det tomt när barnen åkte, saknar dem redan. Det är full rulle från de att de kommer tills de åker. Jag skarttade nästan åt mig själv, som jag satt och gäspade när de hade åkt.
Men det dröjer inte så länge till nästa gång närmare bestämmt den 21/5.

Idag på lunchen gick jag hem och hämtade Tindra och cyklade tillbaka till jobbet med henne. Det blev "longering" i båda varven naturligtvis och hon förstår snabbt, snabbare än jag *ler* Idag gäspade hon tre gånger efter passet. Så då får vi hoppas att något sjunkit in. Det är inte ofta hon gör det, haha.

Ett litet pass till efter jobbet blev det sedan cyklade vi hem igen. Tittade på när Ullis longerade Peggy det såg så harmoniskt ut. Så imorgon blir det cykel med häst igen. Skönt att ha så nära till jobbet.

Natti natti.

lördag 7 maj 2011

HÄSTTRÄNING PÅ DAGEN OCH BARNPASSNING PÅ KVÄLLEN

En underbar dag med hästar och ungar. Dagen började hos Marianne, en promenad med Ture Och Jerka och på vägen träffade vi Mats Tomsson också en nordisfatast som kom körande i lastbil. Blev en bra träning för tvååriga Ture och en skön promenad för gammeltanten Jerka.

Körde Tindra imorse hon var piggare än vanligt men det gick bra.

Tillbaka till mig på eftermiddagen och Marianne, Tindra och jag gick en sväng upp till Ullis hon skulle iväg men var snäll och stannade för att "longera" Tindra som fick ha sadel på sig idag och det gick bra. På eftermiddagen ringde min bror och frågade om jag kunde passa Malva och August och naturligtvis kunde jag de, de små liven har nu sommnat och granntjejen Emma sover också över.

Nu blir det att nanna kuden för August lär visst vakna klockan 04.00 och ska ha välling. Gäsp och god natt.

torsdag 5 maj 2011

EN BRA TRÄNINGSDAG FRAMFÖR TIMMERKÄLKEN

Kom ut i hagen och alla hästarna galopperade iväg, så kul var jag. Vet inte vad de blev rädda för, de gamla brukar inte galoppera iväg när jag kommer. Efter en stund så kom de tillbaka och jag fick sätta grimma på Tindra, borstade och kratsade hovarna. Jag binder aldrig upp henne för hon står så fint, stilla och det är precis som hon vet att nu är det "jobb" på gång. Hänger grimskaftet över halsen och lyfter upp selen och hon står fortfarande stilla och lugn. Började med att tömköra henne, då hade hon lite bråttom men saktade snart ner och lugnade sig.

Så var det dax att backa in i skaklarna och det gick bra. Med H som framställ så var det upp med den ena skakeln och sedan den andra.


Och det bästa idag var att jag för första gången själv backade in henne i skaklarna. Jag är sååå glad.

http://sierradancer.se/

tisdag 3 maj 2011

MÖRKER "KÖRNING" PROMENAD

Ikväll tog vi en runda i mörkret, båda vovvarna var med och promenaden var lugn.

Vid tillfälle då Tindra blev lite oroad gick jag framför med utsträckta armar för att hon inte skulle gå förbi mig fungerade alldeles utmärkt.
Gjorde tydliga stopp när hon gick bakom mig och hon stannade bakom mig utan att ens nudda mig, det känns som en bra ledarskapsövning.
Känner mig jättenöjd med tanke på att jag trodde jag mist mitt ledarskap men med tanke på att de provar hela tiden så är jag nu inriktad på att rangen är inte heller något som är konstant.

"Hästar småtestar hela tiden och de är bra på att läsa av hur vi människor mår och vårt kroppsspråk."

"Är vi lite låga, stressade eller småsjuka en dag kan det vara just den dagen som hästen testar om den kan ta över ledarskapet."

Men inte idag så det var en skön övning.

Tack för en jättetrevlig promenad min älskade Tindra du gör så gott, du försöker förstå mig.

Och det är mycket hon ska vänja sig vid. Det känns som en "mjuk start" på vårt liv tillsammans.

måndag 2 maj 2011

LÅNG PROMENAD MED HÄSTARNA

Ikväll blev det en promenad på 1 timma och 15 minuter, gör gott för både hästarna och mig.
Kännde mig lite styv i bennen efter promenaden men det gör ju gott.


Att promenera med min häst känner jag stärker banden mellan oss och att det öka förtroendet.
Jag stannar ibland för att påminna Tindra vem som bestämmer och det känns fint då hon stannar på kommando och får beröm med långsamma smekningar. Hon är lugn och följer minsta vink.

 I Sverige är vi ofta över i rang när vi rider eller kör skriver Krister Nilsson, men under vid hantering. Och det är konstigt, för det tar mig tjugo minuter att lära en unghäst att bli ledd, men det tar sju år att utbilda en häst till svår dressyr, säger han.

Rangen är inte heller något som är konstant. Hästar småtestar hela tiden och de är bra på att läsa av hur vi människor mår och vårt kroppsspråk.

Är vi lite låga, stressade eller småsjuka en dag kan det vara just den dagen som hästen testar om den kan ta över ledarskapet.

Krister berättar om hur det kan komma hästar till djursjukhuset som far omkring som tossiga och är oroliga och ouppfostrade och där ägaren ursäktar sig med att: "Han är så stark".
Egentligen handlar det om att hästen upplever att den är alldeles ensam på ett nytt och otäckt ställe och att den själv måste hålla all koll och det enda den har är dörrmattan som hänger i grimskaftet.

Tvinga inte hästen
Det är inte ovanligt att hästen vägrar att gå förbi något när man är ute och rider eller kanske vägrar att passera genom eller över vatten. Krister konstaterar att har man sådana problem så är det något i ledarskapet som brister. Samtidigt säger han att man aldrig ska försöka tvinga en häst att gå fram där den inte vågar.
- Sitt av och gå före. Annars bygger man upp en jättespänning inför momentet och får bara mer problem nästa gång. Uppmuntra hästen, säger han.


Spelar rädd
Något kanske inte alla vet är att hästar är väldigt bra på att spela rädda. Det är praktiskt för dem i flockgemenskapen eftersom en ranglåg häst som är på fel plats kan spela rädd för att säga: "Förlåt mig, slå inte mig. Jag ska gå", till en ranghög häst.

De använder precis samma beteende mot oss. Krister berättar om en häst som han och en kollega skulle raka på halsen för att sätta en kanyl. Det visade sig vara stört omöjligt när hästen stod i boxen. Bara de drog igång klippmaskinen satt hästen mer eller mindre i krubban och skakade. När de däremot ställde den i tvångsspiltan reagerade inte hästen på klippmaskinen utan stod mer eller mindre och sov.

- Det handlar om uppbyggd rädsla och inte om den eventuella smärtan, säger Krister.
Han berättar också att det inte går att avgöra om hästen verkligen är rädd, eller bara spelar. Ibland vet de förmodligen inte ens själva.


Repgrimman är din vän
För att återta ledarskapet över sin häst handlar det framför allt om konsekvens. Under en period måste man vara superkonsekvent och inte låta hästen ta ett enda steg utanför de upprättade reglerna. Det är också bra om man gör enkla ledarskapsövningar.


- Promenera med hästen. Led den i ett långt, tungt grimskaft som är tre meter. Låt hästen gå efter dig. Stanna tvärt. Hästen ska stanna samtidigt som dig. Den får absolut inte gå förbi dig. Backa. Hela tiden ska du ha ryggen åt hästen. Hästen ska backa samtidigt som dig. Om den inte backar börjar du vifta med armarna och fortsätter bara att backa. Försöker den gå förbi dig börjar du svinga änden på grimskaftet framför dig, tipsar Krister.


Han tycker att man ska använda sig av en repgrimma eftersom den fördelar trycket bättre än en vanlig grimma. Det är extra viktigt exempelvis när man håller på med lastträning och man vill att hästen ska gå undan för tryck. Repgrimman ger en omedelbar eftergift i nacken när hästen tar ett steg framåt och den ger ett bättre tryck när man tar i hästen.
är otroligt duktiga på att läsa kroppspråk och signalerar du ranglåghet kan det gå snabbt för hästen att ta över.



Rör sig sex gånger så snabbt

En av anledningarna till att man kan bli riktigt rädd när det händer något i samband med hästar är att hästen rör sig sex gånger snabbare än vad vi gör.
- Vi upplever det som en explosion och det kan vara svårt att hänga med vad det var som hände, säger Krister.

Sadeltillvänjning på 30 minuter

Först in i rundpaddocken kommer en helt rå treåring, Quite Cool, som varken haft bett i munnen eller sadel på ryggen. En del av Join-Up-systemet är nämligen att Monty Roberts menar att han kan få en oinriden unghäst att acceptera sadel, träns och ryttare på 30 minuter.

- Folk brukar säga: "Varför gör du det så fort?". Man behöver inte göra det så här fort hemma som jag gör på demonstrationerna. Men det går! säger han.

Monty börjar med att visa Join-Up, som är grunden i hela hans teori. Han viftar först bort hästen med en lina och med ett aggressivt kroppsspråk så att den börjar springa runt i rundpaddocken.

- Han springer iväg för att jag är ett rovdjur och han är ett flyktdjur. Han har ungefär 500 meters flyktväg innan han stannar, tittar efter och kommunicerar tillbaka med rovdjuret. Det betyder att han kommer att springa ungefär fem varv i varje riktning innan vi börjar kommunicera, berättar Monty.

Fyra kommunikationssignaler Därefter tittar Monty Roberts efter fyra kommunikationsgester från hästens sida, som visar att den kan tänka sig att förhandla. Dessa är:

1. Det inre örat är hela tiden riktat mot tränaren. En signal som visar att hästen respekterar människan.

2. Hästen börjar röra sig i en mindre cirkel. Det betyder att den vill sluta fly och istället närma sig.

3. Hästen slickar och tuggar. Den "kollar läget" men är fortfarande beredd att fly.

4. Huvud och hals böjs ner tills mulen bara är några centimeter från marken. Hästen bjuder in till en diskussion som den vill att tränaren leder.

Hästen i rundpaddocken visar alla fyra signalerna och Monty utbrister:
- Han har läst min bok!

"Skriver kontrakt" med hästen Enligt Monty Roberts innebär den "Join-Up" som sedan sker att tränaren skriver ett kontrakt med hästen om samarbete. Join-Up:en går till så att han intar ett passivt och lite frånvänt kroppsspråk som bjuder in hästen till mitten av paddocken. Så småningom kommer den fram och följer sedan efter tränaren som en hund.
- Hästen stannar med mig för att han har börjat lita på mig, inte för att han måste. Det är för att han känner att jag förstår hans språk, säger
Monty ...fortsättning följer

http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/monty-roberts-lar-ut-kommunikation-pa.htm

söndag 1 maj 2011

VARFÖR VILL DU HA PARKERINGSTILLSTÅND FÖR HÄST?

Text: Cecilia Billgren
Publicerad 30 april 2011 1.00 Uppdaterad 30 april 2011 1.00

Yhttp://www.ystadsallehanda.se/ystad/article1454978/Varfor-vill-du-ha-parkeringstillstand-for-hast.htmlstad.
Angela Sanguineti, Rynge som har skrivit till kommunen och vill ha tillstånd att rida till Ystad för att handla.
– Jag funderar faktiskt på att helt skippa bilen. Bensinen blir allt dyrare och dessutom är det miljöovänligt att köra så mycket. Därför funderar jag på att skaffa häst och använda den som transport.

Är du en van ryttare?
– Egentligen inte. Jag red i tidiga tonåren, men sedan dess har det bara blivit vid enstaka tillfällen. Nu letar jag efter en lämplig häst och funderar på stallplats. Antingen får jag hyra en plats eller också bygger jag en här hemma.

Har kommunen svarat på ditt brev?
– Nej, jag skrev ett mejl för att få klarhet i om det krävs något tillstånd för att rida i Ystad. Nu funderar jag på att gå in och fråga när jag är i stan. Egentligen är det inte själva ridningen jag funderar mest över, utan mer över parkeringen. Var ska jag ställa hästen medan jag handlar på exempelvis Willys? Den kan ju knappast stå på p-platsen bland bilarna, men kanske på en av grönytorna. I andra kommuner har man satsat på att använda hästar för exempelvis grönyteskötsel och sophämtning. Jag tror vi måste börja tänka så om vi vill göra något bra för miljön.

Men hur ska du kunna ta med dig varorna hem när du rider?
– Jag tänker nog mest använda hästen för att köra. Häst och vagn kan bli en ersättning för bilen när man ska handla eller hämta barnen på förskolan i Snårestad. Men vid längre resor som till släkten i Malmö, får jag väl ta bilen även i fortsättningen.

Fotnot: Angela Sanguinetis brev har väckt visst huvudbry i kommunen. Det har skickats vidare till plan och bygg och även tagits upp som information på samhällsbyggnadsnämndens senaste möte.

PÅSK & VALBORG BLEV EN FLÖRT MED VÅREN

Den är så grymt efterlängtad...solen var så generös över påskhelgen.

Hej på er alla och välkomna till våren för nu har den verkligen fått fart.
I påskhelhen vaknade tulpanerna


och hyasintererna

  Och nu även mitt absolutaste vårtecknet TUSSILAGON.



Måste vara solens små barn.

Igår firade byborna i Klasaröd Valborg i våran hästhage, hästarna har nästan stått och suckat för att komma åt det gröna gräset men idag skall de få släppas.
Nu är det dax att köra till Marianne för att förbereda inför sommarbetet.

Hejsvejs alla glada.